Εκδηλώσεις & Νέα

 • Υποβολή αιτήσεων για Δ.Ι.Ε.Κ.

  Αρχίζει υποβολή αιτήσεων επιλογής στα 125 Δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σε 96 σύγχρονες ειδικότητες με αμειβόμενη πρακτική άσκηση.
  Από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 09:00 π.μ. αρχίζει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων επιλογής καταρτιζόμενων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δημόσια Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το έτος κατάρτισης 2023-2024.

  Τα 125 Δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προσφέρουν ποιοτική δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση και δυνατότητα στεγαστικού επιδόματος σε 96 σύγχρονες ειδικότητες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και παρέχουν μεγάλες προοπτικές απασχόλησης. Η φοίτηση διαρκεί πέντε (5) συνολικά εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένης σ΄ αυτά της περιόδου αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. Στους αποφοίτους χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5, μετά από εξετάσεις πιστοποίησης και, στη συνέχεια, τους παρέχεται πλέον η δυνατότητα να κατατάσσονται σε τμήματα Α.Ε.Ι. συναφούς ειδικότητας με αυτήν του ανωτέρω διπλώματος κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων, που διενεργούνται με την επιμέλεια των Α.Ε.Ι
  Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης επιλογής έχουν οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς ηλικιακό όριο, μέχρι και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 15:00. Σχετικές οδηγίες για τους ενδιαφερόμενους παρέχονται στην αρχική σελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος στον σύνδεσμο: https://diek.it.minedu.gov.gr

  Για τους επιτυχόντες στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο έχει εκδοθεί ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σχετικά με την περίοδο ηλεκτρονικής εγγραφής τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  Οι πτυχιούχοι ΕΠΑ.Λ, Τ.Ε.Ε. Β’ ΚΥΚΛΟΥ και Τ.Ε.Λ. μπορούν να εγγραφούν στο Γ΄ εξάμηνο φοίτησης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σε συναφείς ειδικότητες με τον επαγγελματικό τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία εγγραφής δεν γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά με υποβολή αίτησης των ενδιαφερομένων στα Ι.Ε.Κ. ενδιαφέροντός τους, στα οποία λειτουργεί Γ΄ εξάμηνο στις εν λόγω ειδικότητες, από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023


 • Πανελλήνιες 2023: Οι πίνακες με τις βάσεις εισαγωγής

  Πηγή: alfavita.gr.

  Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτη 27/7 οι βάσεις εισαγωγής 2023 για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις από το υπουργείο Παιδείας, βάζοντας τέλος στην αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
  Όπως και πέρυσι, οι υποψήφιοι ενημερώνονται για το αποτέλεσμά τους είτε με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο (εάν έχουν κάνει σχετική αίτηση), είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (κάθε υποψήφιος με τον κωδικό του), είτε στο λύκειο του υποψηφίου.

  Παρακάτω ακολουθούν σύνδεσμοι με τα πακέτα αρχείων για κάθε περίπτωση

  1. Βάσεις ΓΕΛ, ΕΠΑΛ
  2. Συγκριτικό Βάσεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ 
  3. Στατιστικά Προτιμήσεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ
  4. Βάσεις ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  5. Στατιστικά Προτιμήσεων ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  6. Βάσεις εισαγωγής ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ στα ΔΙΕΚ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
  7. Βάσεις εισαγωγής ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ στα ΔΙΕΚ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
  8. Στατιστικά Προτιμήσεων στα ΔΙΕΚ


 • Έναρξη υποβολής μηχανογραφικών δελτίων και χρήσιμες πληροφορίες για τους υποψήφιους.

  Πηγή: eimaifoititis.gr.

  Ξεκίνησαν οι διαδικασίες συμπλήρωσης μηχανογραφικού και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14/7/2017.
  Για την υποβολή του μηχανογραφικού οι μαθητές θα πρέπει να παραλάβουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας(password) απο το λύκειο τους και στη συνέχεια να επισκεφθούν τη σελίδα http://exams.it.minedu.gov.gr όπου θα συνδεθούν με το παραπάνω κωδικό, και σε πρώτο στάδιο μπορούν να κάνουν ένα προσωρινό μηχανογραφικό επιλέγοντας την προσωρινή αποθήκευση. Η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού θα πρέπει να γίνει αυστηρά μέχρι της 14/7 καθώς η προθεσμία είναι καταλυτική και αμετάβλητη για όλους. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

  Γενικά οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
  Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
  – όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2017, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
  – όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2015 ή 2016, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
  Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους.
  Γ. Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.
  Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο έως 14 Ιουλίου 2017.
  Ε. Υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα μέχρι και την Παρασκευή 30/6/2017.


 • Πανελλαδικές 2023: Στο κατώφλι των ΑΕΙ με 8,36 – Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά πεδίο

  Πηγή: kathimerini.gr.

  Στο 8,36 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος το βαθμολογικό κατώφλι για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των βαθμολογικών επιδόσεων για τους σχεδόν 90.000 υποψηφίους κατέδειξε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από το 8 μετά το 2021, πρώτη χρονιά εφαρμογής της.

  Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων από τον μαθηματικό – αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη ανά επιστημονικό πεδίο προβλέπονται τα εξής:

  • 1ο επιστηµονικό πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστηµών): Οι επιδόσεις είναι καλύτερες του 2022 τόσο στα βαθμολογικά ρετιρέ όσο και στα βαθμολογικά κλιμάκια λίγο πάνω από 10. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανοδική τάση στις περιζήτητες σχολές (νομικές, φιλολογίες) που θα κινηθεί περί τα 150 με 200 μόρια. Ανοδική τάση καταγράφεται και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής στις σχολές και στα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,38 η χαμηλότερη έως 14,08 η υψηλότερη (η τιμή της ΕΒΕ εξαρτάται και από τον συντελεστή που έχει αποφασίσει κάθε τμήμα για τη διαμόρφωσή της).

  • 2ο επιστηµονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστηµών): Οι καλές επιδόσεις στη Γλώσσα θα συμβάλουν, σε συνδυασμό με την αύξηση των αριστούχων, στη μικρή άνοδο (έως 150 όρια) των βάσεων εισαγωγής σε σχολές πάνω από 17. Στα μεσαία βαθμολογικά κλιμάκια θα παρατηρηθούν αυξομειώσεις, ενώ στις σχολές με βάση εισαγωγής από 12 και κάτω εκτιμάται ότι θα υπάρχει πτώση. Και αυτό όχι λόγω των επιδόσεων όσο λόγω της μείωσης του αριθμού των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις θέσεις των συνολικά 245 τμημάτων του πεδίου. Η ΕΒΕ στις σχολές και στα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,84 η χαμηλότερη έως 14,76 η υψηλότερη.

  • 3ο επιστηµονικό πεδίο (σπουδών υγείας και ζωής): Τη μεγάλη έκπληξη στο πεδίο έκανε η Φυσική. Για πρώτη φορά στο μάθημα ο μέσος όρος έπεσε κάτω από τη βάση (στο 9,97). Ο λόγος είναι ότι η εξέταση στη Φυσική απαιτεί γνώσεις μαθηματικών, μάθημα το οποίο δεν διδάσκονται σε βάθος οι υποψήφιοι του πεδίου. Επίσης, έχουν λιγότερους αριστούχος στη Φυσική και στη Χημεία. Ετσι, αναμένεται σταθερότητα στις περιζήτητες ιατρικές και πτωτικές τάσεις στις σχολές με μέσο βαθμό κάτω από 16. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 9,3 η χαμηλότερη έως 13,96 η υψηλότερη.

  • 4ο επιστηµονικό πεδίο (οικονοµίας και πληροφορικής): Εντυπωσιάζει η αύξηση των αριστούχων στα Μαθηματικά, αλλά πολλούς βαθμούς έκοψαν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Στο μάθημα μειώθηκαν οι αριστούχοι (από 23,13% σε 16,35%) λόγω και του λάθους σε ένα υποερώτημα. Γενικά πάντως εκτιμάται ελαφρά άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές και μεγαλύτερη στις υπόλοιπες. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 8,36 η χαμηλότερη έως 12,54 η υψηλότερη.

  Τέλος, και φέτος υπάρχει στροφή των υποψηφίων από το 2ο (14.158 πέρυσι, 13.200 φέτος) προς το ευκολότερο 4ο πεδίο (24.887 πέρυσι, 26.505 φέτος).

  Αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα και η έναρξη της προθεσμίας για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Τέλη Ιουλίου ακολουθούν οι βάσεις εισαγωγής.


 • Ηλεκτρονικές αιτήσεις ανανέωσης εγγραφής σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

  Από τις 28 Ιουνίου 2023 και ώρα 07:00 έως και τις 07 Ιουλίου 2023 και ώρα 23:59, όσοι/ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. –
  ΕΠΑ.Λ. και ημερήσιων Π.ΕΠΑ.Λ., θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2023-2024.

  Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «e-εγγραφές», στην ηλεκτρονική
  διεύθυνση: e-egrafes ή μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.