«Προσβάλλετε τη νοημοσύνη και την κρίση μας»: Χανιώτισσα μαθήτρια ξεσπά για το λάθος στα θέματα της Οικονομίας στις Πανελλαδικές

Μαθήτρια
14 Ιουνίου, 2023 0 Comments

Πηγή: zarpanews.gr.

Την αγανάκτησή της για την αδικία που υπέστησαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Οικονομίας, θέλησε να εκφράσει μια Χανιώτισσα μαθήτρια, υποψήφια των Πανελλαδικών εξετάσεων, μέσα από το zarpanews.gr.

Η μαθήτρια Ελένη Παυλάκη από το 4ο ΓΕΛ Χανίων και πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου της,  σε επιστολή της αναφέρει πως ένα λάθος του βιβλίου, το οποίο χρόνια τώρα είναι γραμμένο στην διδακτέα ύλη, έπεσε στο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, στις ερωτήσεις σωστού λάθους. Η μαθήτρια θέλησε να καταστήσει σαφές, πως οι υποψήφιοι και οι μαθητές γενικότερα, έχουν κρίση και λογική και δεν αναπαράγουν μηχανικά όσα γράφει το βιβλίο. Με αυτό το δεδομένο, επισημαίνει, πως δεν θα μπορούσε να ασπαστεί το λάθος του βιβλίου ως σωστή πρόταση, αφού είναι όντως επιστημονικά λάθος!

Αυτή είναι η (λάθος) πρόταση, την οποία οι μαθητές έπρεπε να χαρακτηρίσουν σωστή!

“β. Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου ανάμεσα στις τιμές της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου.”

Αναλυτικά η επιστολή της υποψήφιας:

«Αγαπητή επιτροπή θεμάτων της οικονομίας,

Τολμηρά τα θέματα φέτος. Αποδείξατε πόσο άνετα μπορεί να δυσκολέψει το μάθημα του 4ου πεδίου. Β θέμα, με σαφή διατύπωση των ζητούμενων, βοηθητικό για τους μαθητές. Γ θέμα αναμενόμενο, με εφαρμογή τύπων και ποικίλα ερωτήματα. Δ θέμα απαιτητικό, για διαβασμενους. Μας δικαιώσατε! Και ευχαριστούμε… ΟΜΩΣ, το να βάζετε ένα Σ/Λ το οποίο μαθηματικά, και κατ’επέκταση επιστημονικά, είναι λάθος σημαίνει ότι οφείλετε να το πάρετε ως ΛΑΘΟΣ και όχι ως σωστό, επειδή στο βιβλίο υπάρχει αυτούσια η ΛΑΘΟΣ αυτή πρόταση. Προσβάλλετε την νοημοσύνη και την κρίση μας. Δεν είμαστε παπαγάλοι. Δεν έχουμε ευαγγέλιο το βιβλίο. Έχουμε ευαγγέλιο την λογική και την ορθή σκέψη. Επομένως, αφού δεν πρόκειται να διορθωθούν τα ΛΑΘΗ του βιβλίου, τουλάχιστον φροντίζετε να μην τα αναπαράγετε, βάζοντας τα σε πανελλήνια διαγωνίσματα. Για όσους δεν γνωρίζουν, σήμερα διατυπώθηκε η εξής πρόταση : «Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου βρίσκεται ανάμεσα στις τιμές των δύο άκρων του τόξου», και εμείς κλήθηκαμε να τη χαρακτηρίσουμε σωστή η λάθος. Εάν μεταφράσω αυτή τη πρόταση
από οικονομικά σε απλά ελληνικά θα έχουμε : «Η απόλυτη τιμή ενός αριθμού βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αρνητικούς αριθμούς». Αυτή η πρόταση είναι λανθασμένη. Την επόμενη φορά, φροντίστε για εμάς. Ειδάλλως, διορθώσετε τα βιβλία σας…….!

Ελένη Παυλάκη

Μαθήτρια 4ου ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *