Πανελλαδικές 2023: Στο κατώφλι των ΑΕΙ με 8,36 – Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά πεδίο

Ανάλυση Βαθμών
1 Ιουλίου, 2023 0 Comments

Πηγή: kathimerini.gr.

Στο 8,36 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος το βαθμολογικό κατώφλι για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των βαθμολογικών επιδόσεων για τους σχεδόν 90.000 υποψηφίους κατέδειξε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από το 8 μετά το 2021, πρώτη χρονιά εφαρμογής της.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων από τον μαθηματικό – αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη ανά επιστημονικό πεδίο προβλέπονται τα εξής:

• 1ο επιστηµονικό πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστηµών): Οι επιδόσεις είναι καλύτερες του 2022 τόσο στα βαθμολογικά ρετιρέ όσο και στα βαθμολογικά κλιμάκια λίγο πάνω από 10. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανοδική τάση στις περιζήτητες σχολές (νομικές, φιλολογίες) που θα κινηθεί περί τα 150 με 200 μόρια. Ανοδική τάση καταγράφεται και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής στις σχολές και στα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,38 η χαμηλότερη έως 14,08 η υψηλότερη (η τιμή της ΕΒΕ εξαρτάται και από τον συντελεστή που έχει αποφασίσει κάθε τμήμα για τη διαμόρφωσή της).

• 2ο επιστηµονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστηµών): Οι καλές επιδόσεις στη Γλώσσα θα συμβάλουν, σε συνδυασμό με την αύξηση των αριστούχων, στη μικρή άνοδο (έως 150 όρια) των βάσεων εισαγωγής σε σχολές πάνω από 17. Στα μεσαία βαθμολογικά κλιμάκια θα παρατηρηθούν αυξομειώσεις, ενώ στις σχολές με βάση εισαγωγής από 12 και κάτω εκτιμάται ότι θα υπάρχει πτώση. Και αυτό όχι λόγω των επιδόσεων όσο λόγω της μείωσης του αριθμού των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις θέσεις των συνολικά 245 τμημάτων του πεδίου. Η ΕΒΕ στις σχολές και στα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,84 η χαμηλότερη έως 14,76 η υψηλότερη.

• 3ο επιστηµονικό πεδίο (σπουδών υγείας και ζωής): Τη μεγάλη έκπληξη στο πεδίο έκανε η Φυσική. Για πρώτη φορά στο μάθημα ο μέσος όρος έπεσε κάτω από τη βάση (στο 9,97). Ο λόγος είναι ότι η εξέταση στη Φυσική απαιτεί γνώσεις μαθηματικών, μάθημα το οποίο δεν διδάσκονται σε βάθος οι υποψήφιοι του πεδίου. Επίσης, έχουν λιγότερους αριστούχος στη Φυσική και στη Χημεία. Ετσι, αναμένεται σταθερότητα στις περιζήτητες ιατρικές και πτωτικές τάσεις στις σχολές με μέσο βαθμό κάτω από 16. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 9,3 η χαμηλότερη έως 13,96 η υψηλότερη.

• 4ο επιστηµονικό πεδίο (οικονοµίας και πληροφορικής): Εντυπωσιάζει η αύξηση των αριστούχων στα Μαθηματικά, αλλά πολλούς βαθμούς έκοψαν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Στο μάθημα μειώθηκαν οι αριστούχοι (από 23,13% σε 16,35%) λόγω και του λάθους σε ένα υποερώτημα. Γενικά πάντως εκτιμάται ελαφρά άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές και μεγαλύτερη στις υπόλοιπες. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 8,36 η χαμηλότερη έως 12,54 η υψηλότερη.

Τέλος, και φέτος υπάρχει στροφή των υποψηφίων από το 2ο (14.158 πέρυσι, 13.200 φέτος) προς το ευκολότερο 4ο πεδίο (24.887 πέρυσι, 26.505 φέτος).

Αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα και η έναρξη της προθεσμίας για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Τέλη Ιουλίου ακολουθούν οι βάσεις εισαγωγής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *